De Wegenbelasting logo
AUTOBESTELAUTOMOTORCAMPERHANDELAARSKENTEKENAUTOBUS

Kenteken overschrijven

Zodra u een motorvoertuig heeft gekocht moet u deze op uw naam zetten, of eigenlijk het kenteken op uw naam schrijven. De RDW (Rijksdienst voor Wegverkeer) moet namelijk weten dat het voertuig van u is, als u dit niet doet komen namelijk bijvoorbeeld verkeersboetes aan bij de oude eigenaar, maar ook voor de Belastingdienst is het belangrijk dit tijdig te regelen; u krijgt nadat het kenteken op uw naam staat automatisch bericht van de Belastingdienst met het verzoek wegenbelasting te betalen.

Nieuwe kentekenbewijs

Kenteken overschrijven met kentekencard en overschrijvingsbewijsIn het verleden was het zo dat u met uw papieren kentekenbewijs en overschrijvingsbewijs naar het postkantoor moest, samen met de nieuwe eigenaar, om het voertuig op naam te zetten. Tegenwoordig gaat dit een stuk makkelijker, sinds 1 januari 2014 heeft de overheid de kentekencard geïntroduceerd. De kentekencard is een plastic kaart op creditcardformaat waarop alle belangrijke gegevens staan.

U kunt een kenteken overschrijven bij één van de vele PostNL Postkantoren. U krijgt niet direct een overschrijvingsbewijs mee, maar deze wordt opgestuurd naar het adres waar u volgens de gemeentelijke basisadministratie woonachtig bent.

Om een kenteken over te schrijven bij één van de 900 PostNL Postkantoren heeft u de volgende documenten nodig:

Als u geen Nederlands legitimatiebewijs heeft dan dient u zich te wenden tot één van de RDW loketten of servicebalies.

Kosten van een kenteken overschrijven

Het overschrijven van een kenteken is niet gratis, per 1 januari 2014 kost dit € 9,70, bij deze kosten zit de aanvraag van een nieuwe kentekencard in. Het voor het eerst registreren van een voertuig (bij bijvoorbeeld import) zijn de kosten €39,00.

Gerelateerde pagina's