De Wegenbelasting logo
AUTOBESTELAUTOMOTORCAMPERHANDELAARSKENTEKENAUTOBUS

Autobelastingen: Bijtelling

Als er voor privé doeleinden gebruik gemaakt wordt van een lease auto (oftewel een auto van de zaak), dan rekent de fiscus een bedrag voor het gebruik van deze auto, dit wordt bijtelling genoemd. Het gebruik van een auto van de zaak voor privé doeleinden wordt namelijk als (verkapt) loon gezien, maar bijtelling is alleen verschuldigd als de auto meer dan 500 km per jaar privé gebruikt wordt. De hoogte van de bijtelling is vooral afhankelijk van de hoeveelheid CO2-uitstoot van het voertuig en kan variëren van 0% tot het maximumtarief van 25% van de catalogusprijs.

Geen bijtelling bij privégebruik

Als een zakelijke auto minder dan 500 km per kalenderjaar privé gebruikt wordt dan is er geen bijtelling verschuldigd, maar dit moet wel aangetoond kunnen worden, door bijvoorbeeld het bijhouden van een rittenregistratie. Tevens moet er bij een ‘verklaring geen privégebruik auto’ ingevuld worden, welke van de website van de Belastingdienst te downloaden is.

Voor bestelauto's en bestelwagen is het mogelijk geen bijtelling te hoeven rekenen zonder het bijhouden van een rittenregistratie. Wel moet dan een ‘verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ ingevuld worden. Wel geldt ook dan de regel dat privégebruik van de bestelauto niet meer dan 500 km per jaar mag zijn.

Wellicht handig om te weten is dat woon-werkverkeer geen privé kilometers zijn en deze hoeft u dus niet met de 500 km per jaar te rekenen.

Categorieën verlaagde bijtelling

Zoals reeds gezegd is de bijtelling afhankelijk van de CO2-uitstoot en wordt onderverdeeld in 5 bijtellingspercentages:

Het plan is dat in 2016 de 4% bijtellingscategorie volledig komt te vervallen en de andere categorieën allemaal opschuiven, oftewel de bijtelling voor volledige elektische voertuigen wordt 7%, semi-elektrische voertuigen worden 14% en zo verder.

Gerelateerde pagina's