Motorrijtuigenbelasting
Er zijn onderhand al heel wat benamingen in de omloop voor motorrijtuigenbelasting (afgekort MRB), zo is er de meest gebruikte wegenbelasting, maar de laatste tijd wordt ook steeds vaker de term houderschapsbelasting gebruikt. Motorrijtuigenbelasting is namelijk een houderschapsbelasting (houder van een kenteken), u betaalt voor het bezit van een voertuig in tegenstelling tot bijvoorbeeld het betalen voor enkel het gebruik ervan.
Vrachtwagens en vrachtauto's betalen de belasting via zogenoemde belasting zware motorvoertuigen (afgekort BZM), wat doorgaan ook wel het eurovignette genoemd wordt. Buitenlandse vrachtauto's moeten deze belasting ook betalen in Nederland.
De MRB is in 1926 ingevoerd door de staat om het wegendek in Nederland te onderhouden en uit te breiden. Hedendaags wordt allang niet meer alleen het onderhoud betaald van de wegenbelasting, de inkomsten worden ook aan meer algemene zaken besteed. Motorrijtuigenbelasting bestaat uit twee gedeelten, namelijk de belasting zelf en provinciale opcenten. Voor de Nederlandse provincies zijn de provinciale opcenten de belangrijkste inkomstenbron en zij mogen zelf bepalen ieder jaar bepalen hoe hoog deze is. Het kan daardoor voorkomen dat bij bijvoorbeeld een verhuizing naar een andere provincie er meer of wellicht juist minder aan opcenten betaald moet worden.
Er is enige tijd over gesproken om de houderschapsbeslasting af te schaffen en een kilometerheffing in te stellen, maar voorlopig is dit nog van de baan. Om het tarief van uw motorrijtuigenbelasting te berekenen heeft u enkele gegevens van uw kentekencard nodig.
Motorrijtuigenbelasting betalen
U kunt uw motorrijtuigenbelasting op 2 manieren betalen:
- Via een automatische incasso: Als u een machtigingsformulier invult schrijft de Belastingdienst elke maand de motorrijtuigenbelasting automatisch van uw rekening af.
- Met een acceptgiro die u, afhankelijk van of u maandelijks of jaarlijks wilt betalen, op uw mat valt.
Hoeveel u precies moet betalen kunt u lezen in de brieven van de Belastingdienst, maar dit kunt u ook al makkelijk thuis opzoeken door naar motorijtuigenbelasting berekenen te gaan, zo kunt u vanaf uw bank voor ieder type voertuig deze berekenen. Dit is ook erg handig als u een nieuw voertuig wilt aanschaffen, maar twijfelt tussen twee voertuigen, wellicht dat de kosten dan de doorslag kunnen geven!
Kentekencard
Vanaf 1 januari 2014 krijgt u bij aankoop van een nieuw of gebruikt motorrijtuig een kentekencard (deze vervangt het papieren kentekenbewijs). Ieder motorvoertuig heeft een kentekenbewijs of kentekencard, de gegevens op dit document kunt u gebruiken om uw wegenbelasting te berekenen.
Is op uw kentekencard het gewicht in de rubriek ‘Massa rijklaar’ ingevuld? Dan kunt u van dat gewicht 100 kg aftrekken om de gewichtsklasse te bepalen. Voor hybride auto's geldt dat u 125 kg van het ledig gewicht af moet trekken.