Wegenbelasting 2014
De tarieven voor de wegenbelasting zijn natuurlijk niet elk jaar hetzelfde, zo kan de het ene jaar wat hoger uitvallen voor u dan het andere jaar. De hoogte van de motorrijtuigenbelasting zal op jaarbasis natuurlijk niet enorm veel van elkaar verschillen, het gaat hier om hoogstens enkele tientallen euro’s per kwartaal, maar ieder voordeel is natuurlijk mooi meegenomen. Wil u direct weten wat dit voor u betekent dan kunt u op deze website uw wegenbelasting berekenen.
Wijzigingen wegenbelasting 2014
Voor de wegenbelasting veranderde er per 1 januari 2014 het volgende:
- Er zijn nieuwe regels voor vrijstelling van de wegenbelasting voor zuinige personenauto's. Alleen als u een personenauto hebt met een CO2-uitstoot die niet hoger is dan 50 gram per kilometer, hoeft u ook na 1 januari 2014 geen wegenbelasting te betalen. Het maakt niet uit wat voor motor uw personenauto heeft.
- De aangescherpte eisen voor de CO2-uitstoot hebben ook gevolgen voor de hoogte van de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM). De tarieven van bestelauto’s, bijzondere personenauto’s en motorrijwielen veranderen niet. Staat u ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie (of zou u ingeschreven moeten staan) en hebt u een voertuig met een buitenlands kenteken dat u in Nederland ter beschikking staat? Dan betaalt u per 1 januari wegenbelasting.
- De vrijstelling van wegenbelasting voor oldtimers geldt vanaf 1 januari 2014 alleen nog voor motorrijtuigen van 40 jaar en ouder. Er komt een overgangsregeling voor personenauto's en bestelauto's die uitsluitend op benzine rijden, en voor motorrijwielen, bussen en vrachtauto's die op 1 januari 2014 26 jaar of ouder zijn, maar nog geen 40 jaar. Personen- en bestelauto's die rijden op een andere brandstof dan benzine komen niet in aanmerking voor de overgangsregeling. Voor deze voertuigen betaalt u maximaal € 120 per jaar. Lees meer hierover bij wegenbelasting oldtimer.
- Voor iedereen die al wegenbelasting betaalt staat er een kleine verhoging van het tarief te wachten. Diverse provincies verhogen de opcenten (het provinciale deel) van de wegenbelasting, Limburg is de enige provincie waar het tarief wordt verlaagd.
- Het rijksdeel van alle wegenbelasting tarieven wordt per 1 januari 2014 verhoogd met 1,7% inflatie-correctie.
Overige gerelateerde veranderingen in 2014
- Het verbod op het terugdraaien van kilometertellers is eindelijk strafbaar. Garagebedrijven moeten vaker kilometerstanden doorgeven waardoor de kans op fraude wordt verkleind.
- Het oude kentekenbewijs maakt in 2014 plaats voor een kentekencard op creditcardformaat. De nieuwe cards worden geleidelijk uitgerold, iedereen die vanaf 1 januari een auto koopt krijgt de nieuwe kentekencard.
- Het maximumtarief dat een gemeente mag vragen voor een rijbewijs is vastgesteld op 38,48 euro. Verder kunnen mensen die in Nederland wonen maar met een buitenlands kenteken rijden en geen wegenbelasting betalen dat maar beter wel gaan doen in 2014. De controles worden namelijk aangescherpt.
Voor verder nieuws door het jaar heen kunt u het beste onze pagina wegenbelasting nieuws in de gaten houden, hier komen vaak voor u wellicht interessante nieuwsberichten voorbij.