Inhoud
Wat u nodig heeft om de wegenbelasting voor uw auto te berekenen
Wegenbelasting is een indirecte belasting die onder meer in Nederland wordt geheven op het bezit van een motorvoertuig. Het is dus een houderschapsbelasting. De wegenbelasting wordt geheven over het bezit van een auto en dus niet over het gebruik zoals in sommige andere landen. Of u nou veel rijdt of weinig, het bedrag blijft gelijk. De wegenbelasting wordt opgelegd door de centrale overheid en geïnd door de Belastingdienst.
Bovenop de wegenbelasting betaalt u ‘provinciale opcenten‘. Hoe hoog dat bedrag is, is afhankelijk van de provincie waarin u woont. Deze belasting was oorspronkelijk ingevoerd om aanleg en onderhoud van wegen te bekostigen, redenerend vanuit het profijtbeginsel: diegene die van de wegen gebruik maakt dient daar ook voor te betalen.
Het berekenen van de wegenbelasting
Hoe kunt u berekenen hoeveel wegenbelasting u moet betalen voor je auto? Kort gezegd komt het erop neer dat hoeveel wegenbelasting u moet betalen afhangt van een aantal factoren:
- De CO2 uitstoot.
- Brandstof: Rijdt uw auto op LPG, bezine, diesel of elektrisch?
- Het gewicht van uw auto; zwaardere auto’s belasten de wegen meer en daar betaalt u dus ook meer voor.
- Provincie waar u in woont; elke provincie heeft zijn eigen tarief. Zuid-Holland is de duurste provincie en in Overijssel betaalt u relatief de minste wegenbelasting.
De CO₂-uitstoot van uw auto
De CO₂-uitstoot bepaalt mede de hoogte van de motorrijtuigenbelasting (MRB):
- Bij een uitstoot van 0 gram per kilometer (volledig elektrisch) is je auto vrijgesteld van MRB.
- Voor een uitstoot tussen 1 en 50 gram per kilometer (semi-elektrisch) betaal je het halftarief.
- Bij een uitstoot van meer dan 50 gram per kilometer geldt het voltarief.
Brandstofsoort van uw auto
De brandstofsoort beïnvloedt de belasting:
- Benzine wordt het minst belast.
- Gevolgd door LPG (met G3-installatie) en aardgas.
- Vervolgens diesel. Het zwaarst belast zijn ouderwetse
- LPG-installaties en overige brandstoftypes.
Gewicht (massa) van het voertuig is van groot belang voor uw wegenbelasting
Zoals gezegd, hoeveel wegenbelasting u moet betalen, hangt onder andere af van het gewicht (de massa) van het motorvoertuig. Hieronder wordt verstaan de massa van het lege voertuig in bedrijfsvaardige staat. Dus met inbegrip van de bedrijfsstoffen, reservedelen en gereedschappen, die tot de normale uitrusting behoren.
Dit kun je vinden in het kentekenregister onder de categorie ‘massa ledig voertuig’ bij de gewichtsgegevens. Een alternatieve manier is om de ‘massa rijklaar’ van je kentekencard te nemen en daar 100 kilogram vanaf te trekken. Het tarief stijgt naarmate het gewicht van het voertuig toeneemt.
Veelgestelde vragen
Auto
Hoeveel is de wegenbelasting voor een auto per maand?
De hoogte van de wegenbelasting varieert per voertuig. Zo betaalt u bijvoorbeeld meer voor een dieselauto dan voor een benzineauto. Alleen voertuigen die jonger zijn dan 40 jaar betalen wegenbelasting; oldtimers zijn vrijgesteld van deze belasting. De wegenbelasting per maand varieert afhankelijk van:
Gewicht van de auto
Hoe zwaarder, hoe meer u betaalt.
Brandstofsoort
Benzine is meestal goedkoper dan diesel of LPG. Elektrische auto’s zijn tot 2024 vrijgesteld.
Woonprovincie
Tarieven verschillen per provincie. Het grootste deel van de wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting) gaat naar het Rijk. De rest gaat naar provincies, via de ‘provinciale opcenten‘.
Gemiddeld betaalt u €20-40 per maand voor een lichte benzineauto en €100-150 voor een zware dieselauto. U kunt het exacte bedrag bedrag van uw wegenbelasting op deze website berekenen.
Kan ik vrijstelling van wegenbelasting voor een auto krijgen?
Ja, u kunt vrijstelling van wegenbelasting voor een auto krijgen in specifieke situaties. Hier zijn de belangrijkste gevallen waarin dat mogelijk is:
Oldtimers
Voertuigen ouder dan 40 jaar zijn volledig vrijgesteld. Voor auto's van 26-40 jaar geldt een overgangsregeling met een gereduceerd tarief.
Elektrische auto's
Volledig elektrische auto's zijn vrijgesteld tot en met 2024.
Gehandicaptenregeling
Voor auto's aangepast voor gebruik door een gehandicapte, mits ze uitsluitend hiervoor worden gebruikt.
Bijzondere voertuigen
Landbouwvoertuigen, ambulances, en rouwvoertuigen.
Waterstof- en zonneauto's
Vrijstelling voor voertuigen zonder CO₂-uitstoot.
Vrijstelling aanvragen doet u via de Belastingdienst met de juiste documenten. Meer over vrijstellingen leest u hier.
Algemeen
Ik heb mij voertuig verkocht of gesloopt, betaal ik dan nog wegenbelasting?
Nee, als u uw voertuig heeft verkocht of gesloopt, betaalt u vanaf dat moment geen wegenbelasting meer. Hiervoor moet wel aan de volgende voorwaarden zijn voldaan:
Voertuig verkocht
Zodra u het voertuig officieel hebt overgeschreven op naam van de nieuwe eigenaar, stopt de wegenbelasting automatisch.
Voertuig gesloopt
Wanneer uw voertuig bij een erkend demontagebedrijf is ingeleverd en het kenteken is beëindigd bij de RDW, stopt de belasting ook.
De Belastingdienst krijgt deze gegevens automatisch van de RDW. Als u al wegenbelasting heeft betaald voor een periode na de verkoop of sloop, krijgt u dat bedrag teruggestort op uw rekening. Controleer wel altijd of u een bevestiging heeft ontvangen over de stopzetting van de belasting.