Inhoud
RDW kentekencheck
Een kenteken is uniek en gekoppeld aan een specifiek voertuig. Bij een eigendomsoverdracht blijft het kenteken ongewijzigd. Op deze website kunt u kosteloos een kentekencheck uitvoeren. Met de RDW kentekencheck ontvangt u standaard uitgebreide informatie, wat zowel voor kopers als verkopers van groot belang kan zijn.
Wanneer u overweegt een voertuig aan te schaffen, is het essentieel om zoveel mogelijk te weten te komen over de staat van het voertuig. Wij adviseren daarom altijd eerst een kentekencheck uit te voeren. Deze dienst is niet alleen geschikt voor auto’s, maar ook voor motoren.
Indien u antwoord wilt krijgen op de vraag: “Wat is mijn auto waard?”, is aanvullende informatie noodzakelijk. Naast de gegevens van de RDW-check dient u ook rekening te houden met factoren zoals het merk, model, uitvoering en kilometerstand van het voertuig.
Inzicht in voertuiggegevens met de kentekencheck
Met de kentekencheck verkrijgt u uitgebreide informatie over het voertuig, verdeeld over verschillende categorieën:
Basisgegevens
Na het invoeren van het kenteken ontvangt u direct belangrijke basisinformatie, zoals:
- Het type voertuig, het merk en het aantal eigenaren.
- De trekgegevens van het voertuig, waaronder het maximaal toegestane trekgewicht.
- Juridische informatie, zoals of het voertuig als gestolen staat geregistreerd en of het beschikt over een WA-verzekering.
APK (Algemene Periodieke Keuring)
De de een verplichte keuring voor voertuigen in Nederland. Het doel is om te controleren of een voertuig aan de wettelijke veiligheids- en milieueisen voldoet. Zorg ervoor dat uw auto op tijd gekeurd wordt om boetes te voorkomen en ervoor te zorgen dat u veilig de weg op gaat.
U kunt de vervaldatum van de APK van uw auto controleren door uw kenteken hierboven in te voeren en te klikken op het kopje “APK datum”.
Motor en milieu
Wilt u meer weten over de milieuprestaties van het voertuig? De kentekencheck biedt inzicht in:
- De emissieklasse van het voertuig.
- Het type brandstof dat wordt gebruikt.
- Gegevens over de CO2-uitstoot.
Technische gegevens
Onder de technische specificaties vindt u informatie zoals:
- Het aantal zitplaatsen.
- Het aantal assen en de toegestane aslast van het voertuig.
Fiscale gegevens
De kentekencheck verschaft tevens informatie over de fiscale aspecten van het voertuig, zoals:
- De catalogusprijs.
- De hoogte van de motorrijtuigenbelasting.
Geen persoonsgegevens
De kentekencheck is openbaar en toont daarom alleen niet-gevoelige gegevens over een voertuig. U vraagt met de kentekencheck alleen gegevens over het voertuig op. Gegevens van de eigenaar kunt u (vanwege privacy) niet opvragen.
Wat is de RDW?
De organisatie die de kentekenregistratie regelt is de RDW. In de openbare database van de RDW staan de gegevens over het voertuig. Een kenteken check is de eerste stap die vaak wordt gedaan als je een auto gaat kopen of je wegenbelasting wilt berekenen. Vul hieronder het kenteken in van het voertuig om de basis en technische informatie te zien.
Veelgestelde vragen
Kenteken opzoeken op basis van de RDW
Hoe doe ik een kentekencheck?
U vult simpel uw kenteken in en drukt op "Zoeken". U krijgt vervolgens alle gegevens van uw voertuig.
Waarom mijn kenteken opzoeken?
Informatie over een voertuig krijgen
Via een kentekenopzoeking kunt u snel uitgebreide gegevens over een voertuig inzien, zoals:
- Merk, model en bouwjaar.
- Brandstoftype (benzine, diesel, elektrisch, hybride, enz.).
- Voertuiggewicht en laadvermogen.
- Datum van eerste toelating.
- APK-vervaldatum.
Deze informatie is handig als u bijvoorbeeld een tweedehandsauto overweegt te kopen en meer wilt weten over de technische specificaties. Deze gegevens heeft u ook bijvoorbeeld nodig om uw wegenbelasting te berekenen of voor uw verzekering.
Controle bij aankoop van een tweedehandsauto
Bij de aanschaf van een gebruikte auto helpt een kentekencheck om meer inzicht te krijgen in:
- Schadeverleden: Heeft het voertuig schade opgelopen?
- Kilometerstand: Is de kilometerstand logisch en correct? (via de Nationale Auto Pas, NAP).
- Eigenaarshistorie: Hoeveel eigenaren heeft de auto gehad?
- WOK-status: Staat de auto geregistreerd als “Wachten op Keuren”?
Dit verkleint de kans op fraude en geeft u meer zekerheid bij uw aankoop.
Kosten berekenen
Met een kenteken kunt u gemakkelijk berekenen welke kosten verbonden zijn aan het voertuig, zoals:
- Wegenbelasting: Op basis van het gewicht en brandstoftype.
- Autoverzekering: Verschillende verzekeraars bieden offertes op maat aan via het kenteken.
- Brandstofkosten: Aan de hand van het verbruik en type brandstof.
Controle van APK en verzekering
Het kenteken geeft snel inzicht in de APK-status: Is de auto gekeurd en hoe lang is dit nog geldig? Ook heeft het inzicht in de verzekeringsstatus: Is het voertuig verzekerd zoals wettelijk verplicht.
Uitleg code tellerstandoordeel
Hieronder vindt u een overzicht van de codes en hun betekenis met betrekking tot tellerstandoordelen:
00
De geregistreerde tellerstand vertoont een consistente stijging ten opzichte van voorgaande standen. Daarom wordt de tellerstand als logisch verklaarbaar beoordeeld.
01
Dit voertuig heeft een teller die niet verder telt dan 999.999 of een teller die opnieuw is begonnen vanaf nul nadat de maximale stand is bereikt. Hierdoor kan de weergegeven tellerstand afwijken van de werkelijke gereden afstand. Er wordt daarom geen oordeel gegeven over de reeks tellerstanden.
02
De teller van dit voertuig is vervangen of gerepareerd. Dit maakt het onduidelijk hoeveel kilometers of mijlen het voertuig exact heeft gereden. Om deze reden wordt er geen oordeel gegeven over de reeks tellerstanden.
03
De geregistreerde tellerstand is steeds hoger dan de voorgaande standen. Dit wordt beoordeeld als logisch verklaarbaar.
04
Een lagere tellerstand is geregistreerd dan een eerdere stand in de reeks. Dit kan wijzen op een teruggedraaide teller of een invoerfout. Het oordeel 'onlogisch' wordt echter alleen gegeven voor metingen na 1 januari 2014, vanaf wanneer de registratie van tellerstanden onder onze verantwoordelijkheid valt.
05
Er is geen oordeel over de reeks tellerstanden van dit voertuig. Mogelijke oorzaken:
- Het voertuig was eerder in het buitenland geregistreerd.
- Het voertuig heeft een ander kenteken gekregen door een aanpassing.
06
Voor dit voertuig zijn minder dan twee tellerstanden geregistreerd. Een oordeel kan alleen worden gegeven op basis van een reeks tellerstanden, waardoor er geen oordeel wordt gegeven.
07
De Stichting NAP heeft vastgesteld dat de tellerstand van dit voertuig als 'onlogisch' wordt beoordeeld. Dit kan wijzen op een teruggedraaide teller of een invoerfout. Het oordeel 'onlogisch' wordt uitsluitend toegekend aan metingen vanaf 1 januari 2014. Daarom wordt er geen oordeel gegeven over de betrouwbaarheid van de gehele reeks tellerstanden van dit voertuig.
NG
De tellerstand is niet geregistreerd.
RDW Voertuigregistratie en Openbare Voertuiginformatie
Voertuigen in Nederland worden geregistreerd in het kentekenregister van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). De term RDW OVI staat voor "Openbare Voertuig Informatie", wat verwijst naar de openbare database van de RDW waarin kentekens en voertuiggegevens worden bijgehouden. Een deel van deze informatie is ook terug te vinden op het kentekenbewijs van het voertuig.
Naast de mogelijkheid om een kentekencheck uit te voeren, biedt de RDW aanvullende rapporten. Zo kunnen eigenaren en kentekenhouders bijvoorbeeld een tellerrapport aanvragen. Dit rapport kan aan potentiële kopers worden verstrekt om hen zekerheid te bieden over de juistheid van de kilometerstand. Ook is het mogelijk om via het kenteken te achterhalen hoe vaak een voertuig van eigenaar is gewisseld.
Met het oog op privacywetgeving kunnen particulieren via de RDW-check echter geen persoonlijke gegevens, zoals namen of adressen van eigenaren, opvragen. Alleen bevoegde overheidsinstanties hebben toegang tot deze informatie.