Wat is een autoverzekering?

In Nederland rijdt een zeer groot aantal auto’s. Deze auto’s veroorzaken jaarlijks aanzienlijke schade, materieel maar ook fysiek. Om deze schade te dekken, bestaan er autoverzekeringen. In Nederland is een autoverzekering verplicht. Dankzij deze verplichting hebben alle verkeersdeelnemers de garantie dat ze een schadevergoeding ontvangen zodra ze – door de schuld van een (andere) autobestuurder – schade leiden. Indien gewenst kan deze verplichte dekking uitgebreid worden zodat ook schade aan de eigen auto onder de dekking van de autoverzekering valt.

Overeenkomsten verzekering en wegenbelasting

Wegenbelasting en autoverzekeringspremies lijken op het eerste gezicht twee compleet verschillende zaken, maar er zijn belangrijke overeenkomsten in de factoren die beide beïnvloeden. Veel van de parameters die bepalen hoeveel wegenbelasting je betaalt, spelen ook een rol bij het berekenen van je verzekeringspremie. Deze factoren, die zowel direct als indirect van invloed zijn, omvatten:

  • Voertuiggewicht: Hoe zwaarder het voertuig, hoe hoger de belasting en mogelijk ook de verzekeringskosten.
  • Milieubelasting: De uitstoot van schadelijke stoffen (zoals CO₂) kan zowel de belasting als de verzekering beïnvloeden, vooral bij elektrische of hybride voertuigen.
  • Brandstoftype: Benzine, diesel, gas, elektriciteit of alternatieve brandstoffen hebben invloed op de belastingtarieven en de verzekeringspremie.
  • Regio of woonplaats van de eigenaar: Wegenbelasting kan verschillen per provincie, terwijl verzekeringspremies vaak hoger zijn in gebieden met een verhoogd risico op schade of diefstal.
  • Voertuigtype: Personenauto’s, bestelwagens, campers, vrachtwagens en andere voertuigtypen hebben elk hun eigen belastingtarieven en verzekeringsvoorwaarden.
  • Gebruiksvorm: Privégebruik versus zakelijk gebruik speelt een belangrijke rol bij zowel belastingtarieven als verzekeringsvoorwaarden.
  • Leeftijd van het voertuig: Of het voertuig een oldtimer, youngtimer of een moderne auto is, kan zowel de belasting als de verzekering beïnvloeden. Oldtimers genieten soms van belastingvoordelen, terwijl moderne auto’s vaak profiteren van verbeterde veiligheidsvoorzieningen die verzekeringskosten verlagen.

Hoewel wegenbelasting en verzekeringspremies verschillende doelen hebben, tonen deze overlappende factoren aan dat de kenmerken van een voertuig en het gebruik ervan een grote rol spelen in beide kostenposten.

Soorten autoverzekeringen

Als het op wegenbelasting aankomt, heeft u simpelweg niets te kiezen. U koopt een auto en aan de hand van de auto-eigenschappen wordt het verschuldigde belastingtarief vastgesteld. Op de hoogte van de autoverzekeringspremie die je maandelijks afdraagt, kunt u echter wél invloed uitoefenen. Autoverzekeringen kunnen onverdeeld worden naar de gewenste dekking, er zijn 3 verschillende soorten dekking:

WA (wettelijke aansprakelijkheid) – Goedkoopste keuze

Zoals de naam eigenlijk al aangeeft, dekt de WA autoverzekering de schade die met een auto veroorzaakt wordt waarvoor de eigenaar van de auto wettelijk aansprakelijk is. Iedere autobezitter is verplicht om zijn auto (minimaal) WA te verzekeren. Op het moment dat er met die verzekerde auto schade aan andere personen of voertuigen veroorzaakt wordt, dan valt die schade binnen de dekking van de WA autoverzekering. De WA dekking is de minimale dekking die een autoverzekering kan bieden. Omdat de verzekering aan de auto gebonden is, is er ook dekking als de eigenaar van de auto een ander in de auto laat rijden

WA + Beperkt Casco – Duurdere keuze

Een autoverzekering met WA + Beperkt Casco dekking biedt naast de verplichte WA-dekking ook dekking tegen schade aan de eigen auto. Dus als de eigenaar van de auto schade aan de eigen auto krijgt, biedt deze verzekering dekking. Dit geldt echter alleen als die schade ontstaan is uit een aantal in de voorwaarden genoemde gebeurtenissen. U dient hierbij te denken aan schade door diefstal, brand, hagel/storm en ruitbreuk. Hierbij geldt meestal een eigen risico.

WA + Volledig Casco (All risk autoverzekering) – Duurste keuze

Een WA + volledig casco wordt ook wel All Risk autoverzekering genoemd. De All Risk autoverzekering kent een uitgebreidere dekking dan de beperkt casco verzekering. Bij de all risk verzekering is schade aan de eigen auto in de meeste situaties gedekt. Alleen als de schade het gevolg is van een aantal speciaal beschreven gebeurtenissen, wordt de schade niet vergoed. Voorbeelden van deze uitsluitingen zijn schade door normale slijtage (afschrijving van de auto), opzettelijke schade en schade die ontstaat als de bestuurder onder invloed is van drugs of alcohol.

Andere factoren welke van invloed zijn op uw autoverzekering

Schadevrije jaren en andere premiefactoren: optimaliseer je autoverzekering
Hoe langer u zonder schade rijdt terwijl u een autoverzekering op uw naam heeft, hoe meer schadevrije jaren u opbouwt. Dit resulteert in een steeds hogere no-claimkorting op uw premie, die kan oplopen tot wel 85%. Een voorzichtige rijstijl loont dus niet alleen voor uw veiligheid, maar ook voor uw portemonnee.

Leeftijd en premie: maak er slim gebruik van
Hoewel u uw leeftijd niet kunt beïnvloeden, kunt u wel profiteren van de veranderingen in premiebeleid die bij bepaalde leeftijden horen.

  • Jongeren onder 24 jaar en senioren boven 75 betalen vaak hogere premies vanwege een verhoogd risico volgens verzekeraars.
  • Zodra u uit een risicocategorie komt, bijvoorbeeld bij het bereiken van uw 25e verjaardag, kan het slim zijn om een nieuwe premieberekening te maken. Dit kan uw premie aanzienlijk verlagen.

Jaarkilometrage: minder rijden kan schelen
Het aantal kilometers dat u jaarlijks rijdt, heeft invloed op uw premie, zij het niet in extreme mate. Verzekeraars beschouwen een hoger jaarkilometrage als een groter risico, wat resulteert in een hogere premie.

  • Gaat u minder rijden, bijvoorbeeld door thuiswerken of een verandering in uw leefstijl? Laat uw verzekering dit dan aanpassen en bespaar.

Aanvullende dekkingen: slim schrappen of toevoegen
Extra dekkingen kunnen uw verzekering waardevol maken, maar ook onnodig duur als ze niet meer van toepassing zijn. Overweeg kritisch welke aanvullende dekkingen u nodig heeft, zoals:

  • Inzittendendekking
  • No-claimbescherming
  • Pechhulp
  • Vervangend vervoer

Heeft u ooit aanvullende dekkingen afgesloten die u nu niet meer nodig hebt? Door deze te schrappen, kunt u uw maandelijkse kosten verlagen zonder in te boeten op noodzakelijke dekking.

Wegenbelasting en verzekering: tot slot

Hoewel u uw autoverzekering niet direct kunt berekenen op basis van de wegenbelasting, en andersom evenmin, is er vaak een verband tussen beide. Auto’s die duur zijn in de verzekering, zijn doorgaans ook prijzig in de wegenbelasting. Dit verband komt vooral voort uit één belangrijke voertuigeigenschap: het gewicht van de auto.

  • Zware auto’s en wegenbelasting: Zware voertuigen belasten het wegdek meer, wat leidt tot hogere wegenbelasting.
  • Zware auto’s en verzekering: Het hogere gewicht maakt schade bij een aanrijding vaak ernstiger. Bovendien zijn grotere auto’s doorgaans duurder, waardoor ze waardevollere verzekeringsobjecten zijn.
  • Milieu-impact: Zware auto’s verbruiken meer brandstof en stoten doorgaans meer CO₂ en fijnstof uit. Dit verhoogt zowel de belasting als de verzekeringskosten bij voertuigen met een negatieve milieuscore.

Met andere woorden, het gewicht en de milieubelasting van een voertuig hebben een directe invloed op beide kostenposten.

Zelf wegenbelasting en verzekeringspremie berekenen

Gelukkig zijn er eenvoudige online tools beschikbaar waarmee u uw exacte kosten kunt berekenen:

  • Wegenbelasting: Gebruik de rekentool voor wegenbelasting auto op onze website om te achterhalen hoeveel motorrijtuigenbelasting u moet betalen voor een specifieke auto.
  • Autoverzekering: Via diverse platforms kunt u eenvoudig premies vergelijken en direct de voordeligste verzekering voor uw auto vinden.