De wegenbelasting in België – verkeersbelasting
In België wordt de wegenbelasting officieel aangeduid als de “verkeersbelasting”. Het is een jaarlijkse belasting die moet worden betaald door iedereen die een motorvoertuig inschrijft en gebruikt op de openbare weg.
De wegenbelasting in België is afhankelijk van motorvermogen en CO₂-uitstoot (afhankelijk van het gewest). De kosten zijn lager dan in Nederland, maar minder uniform.
Inhoud
Verschil wegenbelasting Nederland en België
Het verschil tussen de wegenbelasting in Nederland en de verkeersbelasting in België ligt in de berekeningsmethodes, systematiek, en de focus op milieuvriendelijkheid.
Naam en soorten belasting
Nederland
In Nederland heet het motorrijtuigenbelasting (MRB). Daarnaast betaal je mogelijk een eenmalige Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM) bij aanschaf van een voertuig.
België
In België is er de jaarlijkse verkeersbelasting en een eenmalige Belasting op Inverkeerstelling (BIV) bij inschrijving van het voertuig.
Berekeningsmethodes
De verkeersbelasting en wegenbelasting worden berekend op basis van een aantal factoren die te maken hebben met het type en de kenmerken van het voertuig.
Nederland
- Gebaseerd op het gewicht van het voertuig, brandstoftype (benzine, diesel, elektriciteit, etc.) en provincie (om regionale tarieven te bepalen).
- Dieselauto’s en auto’s met een hoge uitstoot betalen een extra toeslag.
- Elektrische voertuigen zijn tot 2025 vrijgesteld van MRB.
België
- Fiscale pk’s (fiscale paardenkracht): Deze zijn afhankelijk van de cilinderinhoud van de motor. Hoe hoger het aantal fiscale pk’s, hoe hoger de belasting.
- CO₂-uitstoot: Vooral bij milieuvriendelijkere voertuigen speelt dit een belangrijke rol. Elektrische voertuigen zijn bijvoorbeeld vrijgesteld.
- Het gewest (Vlaanderen, Wallonië, Brussel) bepaalt de specifieke regels en tarieven.
- Leeftijd van het voertuig: Voor oudere voertuigen kan de belasting lager zijn, afhankelijk van het gewest.
Kosten en tarieven
Nederland
Wegenbelasting is doorgaans duurder, vooral voor zwaardere voertuigen en dieselauto’s. De tarieven variëren per provincie.
België
De verkeersbelasting is doorgaans lager dan de Nederlandse wegenbelasting, maar wordt aangevuld met de eenmalige BIV. Het totale kostenplaatje hangt af van het gewest waarin je woont en de kenmerken van het voertuig.
Uitleg soorten belastingen in België
In België zijn er meerdere soorten wegenbelastingen gerelateerd aan voertuigen:
Verkeersbelasting
Dit is de jaarlijkse belasting voor het gebruik van de weg, welke wij kennen als wegenbelasting. De hoogte hiervan varieert afhankelijk van de voertuigkenmerken zoals hierboven genoemd.
Belasting op inverkeerstelling (BIV)
De Belasting op Inverkeerstelling (BIV) is een eenmalige belasting die wordt geheven wanneer je een voertuig inschrijft en registreert in België. Dit geldt voor personenauto’s, motorfietsen, en lichte bedrijfsvoertuigen. Hoewel Nederland geen BIV kent, is het belangrijk als je in België een voertuig wilt registreren of verhuizen.
Belangrijk bij import
Als je een voertuig uit Nederland naar België brengt, controleer dan eerst:
- Het CO₂-certificaat (nodig voor berekening in Vlaanderen).
- De geldigheid van de Belgische regelgeving op basis van voertuigkenmerken.
Belastingen berekenen in België
Voor specifieke berekeningen kun je gebruikmaken van online BIV-simulatoren, zoals die van de Vlaamse overheid:
Belasting op Inverkeerstelling Vlaanderen.