Vrijstelling van de wegenbelasting
Vrijstelling van wegenbelasting (officieel motorrijtuigenbelasting, MRB) betekent dat je geen belasting hoeft te betalen voor het gebruik van je voertuig op de openbare weg. Dit kan onder bepaalde voorwaarden en situaties worden toegekend door de Nederlandse Belastingdienst.
Sommige motorvoertuigen zijn vrijgesteld van de wegenbelasting. Hoewel dit steeds minder en minder voertuigen betreffen zijn er nog wel enkele die van een regeling genieten. Dit zijn bijvoorbeeld oldtimers (voertuigen van 40 jaar of ouder) en elektrische auto’s.
Inhoud
Voertuigen vrijgesteld van wegenbelasting
In Nederland zijn bepaalde voertuigen vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) onder specifieke voorwaarden. Hieronder een overzicht van voertuigen die in aanmerking komen voor vrijstelling.
1. Vrijstelling van wegenbelasting voor oldtimers
Voertuigen van 40 jaar of ouder
Voor auto’s, motoren, vrachtwagens en bussen die minimaal 40 jaar oud zijn, gerekend vanaf de eerste toelating op de weg, geldt de vrijstelling automatisch, tenzij het voertuig wordt gebruikt voor commercieel vervoer.
Voertuigen tussen 30 en 40 jaar oud
Deze kunnen onder de overgangsregeling oldtimers vallen, waarbij een gereduceerd tarief geldt (mits ze op benzine rijden en niet in de maanden december, januari en februari worden gebruikt).
2. Volledige vrijstelling van wegenbelasting voor elektrische voertuigen
Dit zijn elektrische auto’s zonder CO₂-uitstoot. Volledig elektrische auto’s zijn vrijgesteld van wegenbelasting. Dit is een stimulans om duurzaam vervoer te bevorderen. Deze vrijstelling geldt in principe tot eind 2024. Daarna wordt mogelijk een gereduceerd tarief ingevoerd. Meer hierover lees je op de pagina wegenbelasting in 2025, wat verandert er?.
3. Altijd vrijstelling voor gehandicaptenvoertuigen
Voertuigen die speciaal zijn aangepast voor gebruik door gehandicapten, bijvoorbeeld met een oprijplaat of andere fysieke aanpassingen. De vrijstelling geldt alleen als de eigenaar of vaste gebruiker van het voertuig de aanpassingen nodig heeft voor mobiliteit.
4. Landbouw- en bosbouwvoertuigen
Tractoren en vergelijkbare voertuigen voor landbouw- en bosbouwdoeleinden zijn vrijgesteld van wegenbelasting. Deze voertuigen moeten geregistreerd staan bij de RDW.
5. Speciale voertuigen
Aanhangwagens en caravans
Aanhangwagens boven de 750 kg waarvoor een eigen kenteken verplicht is, betalen geen wegenbelasting.
Mobiele machines
Bijvoorbeeld graafmachines en shovels die beperkt worden gebruikt op de openbare weg.
Amfibievoertuigen en rupsvoertuigen
Deze voertuigen vallen ook onder de vrijstelling.
6. Schorsing van een voertuig om zo geen wegenbelasting te betalen
Als je een voertuig laat schorsen via de RDW (bijvoorbeeld als het niet meer gebruikt wordt), betaalt u geen wegenbelasting tijdens de schorsingsperiode.
7. Waterstofauto’s
Auto’s die volledig op waterstof rijden zijn, net als elektrische voertuigen, vrijgesteld van wegenbelasting.
8. Lage snelheid voertuigen
- Voertuigen die een maximumsnelheid van 25 km/u hebben, zoals brommobielen, kunnen ook vrijgesteld zijn.
Meer informatie
Als u niet zeker weet of uw voertuig in aanmerking komt voor vrijstelling, kunt u dit nagaan via:
De RDW-website voor registratie en keuring.
De Belastingdienst voor belastinggerelateerde vragen.
Veelgestelde vragen
Vrijstelling van de wegenbelasting
Hoe vraag ik een vrijstelling aan?
Vrijstelling van wegenbelasting vraag je niet direct bij de RDW aan. Het proces verloopt via de Belastingdienst, terwijl de RDW een belangrijke rol speelt in de registratie van voertuigen. De Belastingdienst gebruikt de gegevens van de RDW om automatisch te bepalen of een voertuig in aanmerking komt voor vrijstelling.
Wanneer contact met de RDW nodig is
Je hebt mogelijk contact met de RDW nodig in specifieke situaties, zoals:
- Schorsing van een voertuig: Als je je voertuig niet op de openbare weg gebruikt, kun je het schorsen bij de RDW. Tijdens de schorsingsperiode ben je vrijgesteld van wegenbelasting.
- Wijzigingen aan het voertuig: Als je een voertuig aanpast (bijvoorbeeld om het als gehandicaptenvoertuig te laten keuren), kan dit invloed hebben op de belastingstatus. In dit geval beoordeelt de RDW de aanpassingen.
Hoe vraag je vrijstelling aan?
- Oldtimers: Vrijstelling wordt meestal automatisch toegepast als je voertuig 40 jaar of ouder is en geregistreerd staat bij de RDW. Controleer of dit juist is in je bericht van de Belastingdienst.
- Bijzondere voertuigen (bijvoorbeeld gehandicaptenvoertuigen):
- Je kunt bij de RDW een keuring aanvragen om het voertuig officieel te laten registreren als een bijzonder voertuig.
- Vervolgens dien je een verzoek tot vrijstelling in bij de Belastingdienst.
- Elektrische voertuigen: Vrijstelling wordt automatisch toegepast op volledig elektrische voertuigen die geregistreerd staan bij de RDW.
Vrijstelling via de Belastingdienst
- In de meeste gevallen hoef je zelf geen aanvraag in te dienen. De Belastingdienst baseert de vrijstelling op RDW-gegevens.
- Als je denkt dat je recht hebt op vrijstelling maar deze niet is toegepast, kun je contact opnemen met de Belastingdienst via hun website of telefonisch.
RDW-contactmomenten
- Schorsen voertuig: Dit regel je eenvoudig via RDW online of een kentekenloket.
- Keuring aanvragen: Maak een afspraak bij de RDW voor aanpassingen of om het voertuig als bijzonder te registreren.