Wegenbelasting berekenen
Wegenbelasting is een indirecte belasting die onder meer in Nederland wordt geheven op het bezit van een motorvoertuig. Het is dus een houderschapsbelasting. Deze wordt geheven over het bezit van een auto en dus niet over het gebruik zoals in sommige andere landen. Of u nou veel rijdt of weinig, het bedrag blijft gelijk. Deze belasting wordt opgelegd door de centrale overheid en geïnd door de Belastingdienst.
Bovenop deze belasting betaalt u 'provinciale opcenten'. Hoe hoog dat bedrag is, is afhankelijk van de provincie waarin u woont. De motorrijtuigenbelasting was oorspronkelijk ingevoerd om aanleg en onderhoud van wegen te bekostigen, met de gedachte "diegene die van de wegen gebruik maakt mogen daar ook voor te betalen".
Zodra u een voertuig op uw naam laat overschrijven bent u verplicht MRB te betalen, evenals minstens een WA autoverzekering af te sluiten.
Het berekenen van uw motorrijtuigenbelasting
Hoe kunt u berekenen hoeveel u moet betalen voor uw auto? Kort gezegd komt het erop neer dat dit afhangt van een aantal factoren:
- Het gewicht van uw auto; zwaardere auto's belasten de wegen meer en daar betaalt u dus ook meer voor.
- Brandstof: Rijdt uw auto op LPG, bezine, of diesel?
- Provincie waar u in woont; elke provincie heeft zijn eigen tarief. Zuid-Holland is de duurste provincie en in Noord-Holland betaalt u het minste.
- Hoe gaat u de auto gebruiken: zakelijk of privé?
U kunt door bovenaan op de gewenste categorie te klikken uw wegenbelasting berekenen. U weet binnen enkele seconde wat het voor u geldende tarief is. De tarieven zijn altijd up-to-date.
Betalen?
Het is niet zo dat enkel en alleen eigenaren van personenauto's wegenbelasting betalen, maar ook motoren, vrachtwagens, campers, bestelwagens en aanhangwagens boven de 750 kg (met uitzondering van caravans en woonwagens) moeten betalen. Er hoeft echter wel pas betaalt te worden vanaf het moment dat het voertuig (of eigenlijk het kenteken) op uw naam staat. Of u met het voertuig rijdt of niet doet er niet toe, daarom wordt het ook wel regelmatig een houderschapsbelasting genoemd (u betaalt dus voor het houden van een voertuig, niet het bezit).
(Tijdelijk) geen wegenbelasting
Als u een auto of een ander voertuig bezit die op uw naam staat, maar waar u niet mee rijdt kunt u deze schorsen. U kunt en mag dan ook de autoverzekering schorsen. Voorwaarde is wel dat een geschorst voertuig zich niet op de openbare weg mag bevinden, zelfs niet geparkeerd zijn. Wilt u weer gebruik maken van het voertuig vergeet dan niet ook uw autoverzekering te activeren, anders riskeert u hoge boetes!
Naast het schorsen van een voertuig kunt u ook een voertuig aanschaf welke vrijgesteld is van de wegenbelasting. Helaas zijn dit niet veel voertuigen meer en zijn de voertuigen die nog van een vrijstelling genieten doorgaans duurder in de aanschaf. Voordeel is wel dat u geen wegenbelasting betaalt voor deze voertuigen en zo weer een deel van de aanschafprijs terug verdient.
Wegenbelasting / verkeersbelasting België
Vaak vragen mensen zich af hoe de verkeersbelasting en/of BPM in ons buurland België geregeld is. Is dit goedkoper en kennen ze hetzelfde systeem? In België kent men verkeersbelasting en BIV, wat iets anders berekend wordt als in Nederland. Meer hierover kunt u lezen onder België. In het algemeen is het overigens zo dat de verkeersbelasting in België inderdaad goedkoper is!